Sätt tillbaka din gädda

Olof Engstedt med en fin gädda som ska återutsättas.

För att behålla ett bra sportfiske på gädda är det viktigt att sätta tillbaka den fisk man inte ska ta upp. Ska man återutsätta gäddan ska man göra det på ett så bra sätt som möjligt tycker jag. Här nedan är några enkla tips på redskap och handhavande som underlättar återutsättning och minimerar skador på gäddorna!

1. Undvik lipgrip. Det finns flera studier som visar negativa effekter på fisk som landas med sådan. Dessutom är det risk att lipgripen kan göra hål i gäddans mun, vilket jag sett flera gånger på gäddor jag fått.
2. Använd hellre gälgreppet. Det kan kännas svårt och läskigt i början, men det gäller att öva och öva. Inga fingrar in i gälbågarna utan håll dem mot gällocket.
3. Håv kan kännas skönt att ha, speciellt vid större fiskar och trolling. Köp en håv som är stor och har knutlöst gummerat nät.
4. Minimera tiden ovanför vattnet på gäddan. Kompisen förbereder måttband, våg och vågsäck medan gäddan vilar i håv eller att den hålls i gälgreppet vid relingen i vattnet.
5. Vid avkrokning, se till att ha riktiga och bra redskap. En lång tång på 30 cm, samt det viktigaste av allt: en långskaftad kraftavbitare. Det är många gäddor som jag fått där  jag helt enkelt klippt en svårplacerad krok och därmed förenklat processen avsevärt. En gädda är mer värd än några trekrokar!
6. Använd en anpassad mjuk matta, som blöts innan fisken läggs på den för mätning t ex.
7. Håll aldrig fisken vertikalt i gälgreppet utan en stödjande hand undertill. Gäddans organ är anpassade för att vara i vattnet horisontellt.
8. Ibland kan man fråga sig själv: behöver jag verkligen väga den här fisken? Ser du att det är en fin fisk, men ändå långt ifrån personbästa, kanske det räcker med en snabb längdmätning och ett foto!

Olof Engstedt ”gäddoktor” på Sportfiskarna


100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!